Banksy, Destroy Capitalism eller Graffiti med mening.

Graffiti (italienska, plural av graffito, ‘ristning’, ytterst av grekiska graphein, ‘skriva’) syftar på text ibland med samband med bilder som i konstnärligt syfte uppförts på ytor i det offentliga rummet av privatpersoner. Termen avser oftast den graffiti som ”från 1970-talets början utvecklats av ungdomar i USA. Ibland används termen sprejkonst eller gatukonst (spraykonst, engelska spraycan art) används som benämning på graffiti som konstform.

Banksy – en av dem största graffiti konstnärer.

Banksy är pseudonym för en anonym engelsk graffiti-konstnär, politisk aktivist, filmregissör och målare. Han är känd för sina satiriska och subversiva graffitimålningar som görs i en distinkt stencilstil. Ofta är hans verk politiska eller sociala kommenterar som han målar på toaletter, gator, väggar, gatuskyltar och broar, i början i Bristol, men numera i städer runt om i världen. Banksy bemödar sig om att hålla sin identitet hemlig, och hans utgivna böcker är skrivna i namnet ”Robin Banksy”. Banksy har inte varit delaktig i produktionen av de böcker som är skrivna om honom.

Identitet

Banksys verkliga namn och ålder är inte kända, men ofta tros han vara en infödd Yate-bo (nära Bristol). Man tror att han är född 1974, men det finns en stor allmän osäkerhet om hans identitet och biografiska detaljer. Namn som vid flera tillfällen har kopplats till Banksy är Robert Banks.[4] och Robin Gunningham. Enligt Tristan Manco föddes Banksy 1974 och växte upp i Bristol, England. Han var son till en fotokopieringsingenjör, praktiserade som slaktare men blev involverad i graffiti under den stora aerosol-boomen i Bristol under sent 1980-tal. Enligt en annan uppgift i tidningen The Mail on Sunday från juli 2008 sades Banksy vara en då 34-årig man vid namn Robin Gunningham från Bristol.

Simon Hattenstone från den engelska tidningen The Guardian är en av väldigt få som fått chansen att intervjua Banksy öga mot öga. Hattenstone beskriver honom som ”en korsning mellan Jimmy Nail och den brittiske rapparen Mike Skinner” och ”en 28-årig man som dök upp klädd i jeans och t-shirt, med en silvertand, silverkedja och ett silvrigt örhänge”.

Verksamhet

Hans konstverk är ofta satiriska med tonvikt på politik, kultur och etik. Hans gatukonst, som kombinerar graffiti med en distinkt stencilteknik, har dykt upp i London och i städer runt om i världen. Hans verk har sålts för upp till 40 000 USD och omslaget han målade för Blurs Think Tank har sålts för 57 600 pund. Angelina Jolie köpte ett av Banksys verk för motsvarande 2,7 miljoner kronor. År 2006 målade två män över Banksys målning i fullskala med två poliser som kysser varandra. Männen dömdes senare till sex månaders villkorligt.

Banksys hemsida är gjord av Steve Lazarides, en fotograf som också är Banksys agent. Lazarides har ett galleri i London som heter Laz Inc, där kan Banksys originalverk köpas.

Banksy har själv publicerat flera böcker med foton av sina verk. Hans första bok, publicerad med svartvita foton, heter Banging your head against a brick wall, och efter den kom Existencilism. 2004 gavs hans tredje bok ut, Cut it out.

Graffitimålning av Banksy, och andra målningar av andra konstnärer, på Västbankens mur.

Graffitimålning av Banksy, på Västbankens mur. Målningen är delvis överklottrad. Random House gav 2005 ut Wall and Piece. Den innehöll en kombination av bilder från hans tre tidigare böcker och nytt material. 2007 gavs hans femte bok ut, Wall’s it all about.

År 2010 fick Banksy som första konstnär möjligheten att skapa ett eget intro till den animerade TV-serien Simpsons. Under 2010 hade dokumentärfilmen Exit Through the Gift Shop premiär. Filmen regisserades av Banksy och handlar om gatukonst.

Banksy i Disneyland

Banksy har genomfört många spektakulära installationer. År 2006 lyckades han få in en uppblåsbar docka i naturlig storlek vid en åkattraktion i Disneyland. Den föreställde en fånge iförd fångdräkt som den fångarna på Guantanamobasen hade. Dockan var placerad i den park där åkattraktionen ”Big Thunder Mountain Railroad” går. Dockan sades vara en protest mot de omänskliga förhållanden som rådde på fängelset. Dockan fick vara kvar i en och en halv timma innan åkattraktionen stängdes och dockan togs bort.

Banksy graffiti på muren mellan Israel och Västbanken (Palestina)

”[…] konstnären Banksy har dekorerat Israels kontroversiella Västbanksbarriären med satiriska bilder av livet på den andra sidan” – Översatt citat från en ”BBC News-artikel. På den 68 mil lång muren som Israel byggt mellan Israel och Västbanken har Banksy målat nio olika motiv. Samtliga motiv är målade på den palestinska sidan. Det gemensamma för dem är att de på något sätt visar öppningar i muren eller möjlighet att ta sig igenom, förbi eller över muren. Enligt BBC News hävdar Israel att muren är nödvändig för att skydda landet från självmordsbombare, medan Internationella domstolen i Haag har slagit fast att den strider mot internationell lag.

banksy graffiti
banksy graffiti
banksy stencil art
banksy stencil art

källa: Wikipedia

Här hittar du mer om graffiti tavlor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.