Fotokonst eller trendfotografi.

Fotokonst eller trendfotografi
Fotokonst eller trendfotografi

Fotokonst

Vad är fotokonst och vad är syfte med den? Själva ordet fotografi kommer från grekiskans φως phos, ljus, och γράφω graphō, skriva, rita, av grekiska grạphhein – skriva, rita, så med andra ord när man fotograferar man målar eller ritar med ljus.  Fotokonstens framgång som borjade med Joseph Nicéphore Niépce och hans fotografier från omkring 1826. De äldsta bevarade fotografierna var resultatet av många års experiment. Så fotokonst blivit en möjlighet att frysa tid, händelser, miljöer.

Så själva syftet med fotokonst eller konst i sig att lyfta fram det vackra, omskapa det fula och framhäva det intressanta i det obetydliga. Visst det är bra beskrivning. Men stor fråga är vad som är vacker och intressant för var och en av oss. Alla vi människor är olika, visa av oss tycker om minimalism, avskalat monokrom, andra gillar färgstarka motiv, blommor, många gillar graffiti med sociala motiv. Fashion posters och motiverande texttavlor något som varit populärt sista tiden. Man verkligen uppskattar att man kan välja själv, vara personlig och hänga på väggen tavlor, fotokonst man verkligen gillar, tavlor som verkligen skapar stämning hemma. Just den frihet som gör oss till människor som kan tänka själva.

Trendfotografi.

Massproduktion och andra faktorer gjort att idag plötsligt vi väljer samma motiv som våra grannar eller favorit bloggerska. Andy Warhol sa en gång ”Du skulle bli förvånad över hur många som vill hänga en elektrisk stol på vardagsrumsväggen, särskilt om bakgrundsfärgen matchar gardinerna.”

Det kan bli lite läskigt att vi slutade tänka idag, och någon börjar tänka för oss vad som skulle passa i vårt vardagsrum eller sovrum. Men samtidigt vi lever i ett stressat samhälle där man har ingen tid att tänka vad man verkligen gillar, man tar bara det som är populärt. Och ibland kanske något från dagens trender passar bra till något. Så hur kan man välja tavlor och prints till heminredningen som verkligen passar till var och en? Man borde fråga sig om det verkligen är min stil eller passar mig, impuls köp kanske inte passar här. Det bidrar också att vi inte slänger våra tavlor, posters i onödan när kommer nästa trend.

Ett känt ordspråk säger:You’re Born an Original, Don’t Die a Copy. Det ligger mycket i det.

Bli personlig och fri!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.