Konst-Nouveau Réalisme

”A new world calls for a new man.” Yves Klein

yves klein konst

Konst. Ett ord. Ett koncept. Men med otroligt många defenitioner.  Konst kan få världen att vakna till, kan framhäva skönheten som redan finns där, rakt framför näsan på oss. Det finns ett citat från Yves Klein ”A new world calls for a new man” . En ny värld ropar efter en ny man lyder det.  Eftersom världen ständigt genomgår förändringar, förändras även konsten med den. Under 1960 talet bildades en grupp av franska konstnärer som förespråkade Noveau Réalisme eller Neorealism som är en konstriktning som framträdde i Paris omkring 1960, grundad av kritikern Pierre Restany och med Yves Klein som ledande konstnär.

Nouveau Réalismes presentation av verkligheten var en bestämd ny. Konstnärerna reagerade på händelserna kring  efterkrigstiden och miljön i Europa. Dessa konstnärer förespråkade denna återgång till verkligheten (de saker som de såg omkring sig själva) i motsats till den abstrakta målningens lyricism. Detta var något radikalt, för den konsten de förespråkade var så verklighets baserad och ny, att många kritiserade den så kallade nya realismen.

Detta var en kort flashback till historien, Men vad kan man säga om konsten idag?  Idag har ett nytt koncept vuxit fram, nämligen digital konst. Detta är revolutionärt och har aldrig tidigare förekommit i historien. Idag använde man inte bara canvas och penslar, idag använder man även en dator och mus. Men trots förändringarna har konsten inte dött, utan har bara bytt skepnad. Konsten existerade på stenåldern och existerar idag, konsten har många under historiens lopp relaterat med frihet.

”Art is the journey of a free soul”- Alev Oguz

Så njut av konsten i den form som behagar dig, den form som tilltalar dig mest, och vem vet kanske ditt sätt att se på världen förändras?

Sannerligen så kommer konsten ständigt att förändras, och världen och människorna tillsammans med den, men en sak är säker: konsten kommer aldrig att dö. Utrotar vi konsten så utrotar vi oss själva.

konst tavlor posters

Till posters affischer och prints

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *