Tavelvägg-enkla tips för att hänga tavlor som ett proffs.

tavellvägg tavlor

Tavelvägg-enkla tips för att hänga tavlor som ett proffs.

Bild källa

Du har framkallat några fina fotografi

er och köpt ett par härliga posters, men det är fortfarande inte lika snyggt som du önskar. Att skapa en fotovägg eller tavelkollage är en utmaning aldrig varit enkel – men med hjälp av några enkla tips du kan förvandla väggen till ett fin konstgalleri och lära dig hänga tavlor som ett proffs.

Allt ta sin tid under solen, och även tavelhängningen. Du skulle behöva måttstocken och vattenpasset så att tavlorna inte ska hänga snett eller att det är ojämnt avstånd mellan tavlorna.

Det finns många olika sätt att hänga upp tavlor på. Allt Beroende på din smak och tycke, din heminredning och personlig stil så att din tavelvägg kan återspegla vem du är. Förta tips att inte sätta tavlorna för högt samt bra att tänka på att mindre tavlor eller detaljrika tavlor gör sig bäst på nära håll, så se till att placera dem vid ca ögonhöjd så att det går att stå eller sitta nära tavlan.

  • Mittlinjen Hänga tavlorna i centrum av väggen.

Har du flera posters och vill hänga tavlorna på rad kan det vara bra att utgå från en gemensam centrum av väggen. Väggens mitt bör vara ungefär 1,2-1,4 meter upp på väggen, det vill säga strax över mitten beroende på lokalens takhöjd. Markera väggens mittlinjen med till ex markeringstejp eller röd tråd att utgå ifrån. Med jämnt avstånd mellan tavlorna så kan man undvika ett rörigt intryck. Om det är tre olika tavlor som ska hänga bredvid varandra blir det mest harmoni om den minsta tavlan hänger i mitten.

  • Stora tavlorna placeras under varandra

Om du ska hänga två stora tavlor under varandra ska du alltid hänga den största överst.

  • Hänga tavlor i Tavelcollage

Eftersom det är knepigt att få till det när du ska gruppera tavlor kan det vara smart att lägga ut dem på golvet först. På så sätt ser du helheten och börjar inte spika i väggen i onödan. Se till att de yttre linjerna är räta, så kan du sedan placera ramar i olika storlekar innanför dem. Försök även att ha samma avstånd mellan alla tavlor för att undvika ett rörigt intryck.

  • Hänga tavlor fritt

Du kan även gruppera tavlor mer oregelbundet och det finns inga direkta regler för det, men ett tips är att försöka hålla samma avstånd mellan alla tavlorna. Samt att skapa någon slags symmetri.

  • Stor tavelvägg

Om du vill skapa en stor tavelvägg med  många olika tavlor finns det inte så många regler, det är endast fantasin som sätter gränser. Lägg ut dem på golvet för att se att det blir harmoni. Du kan även ta en bild på den så du glömmer inte ordningen. Det är aldrig kul att göra håll i väggen i onödan.

  • Hänga tavlorna efter en rak underkant

Har du stora tavlor eller mellan stora tavlor som ska hängas kan det passar bra att hänga dem i en rak underkant eller varför inte överkant. Prova dig fram tills du blir nöjd, det är ju din egen personlig tavelvägg så det är just du som måste trivas med den. Tänk bara på att hänga tavlorna mer eller mindre centrerat och att de inte hamnar för högt upp. Ett ganska lagom avstånd från golvet brukar vara mellan 0,8 och 1,4 meter, beroende på takhöjd och tavelväggens storlek.

  • Variera

En hel vägg med tavlor och fotografer kan vara fantastiskt och mycket effektfullt, men det kan även vara spännande att tillsätta in andra ”ingredienser” som passar att hänga på väggen som till ex blommor, ett renhorn eller en spegel. Eller allt tillsammans i en härligt mix av konst.

Låt dig inspireras och skapa din personlig, kreativ och unik, just tavelvägg som passar din personlighet!

snygga tavlor
snygga tavlor
symmetrisk fotovägg
symmetrisk fotovägg
tavlor i olika format
tavlor i olika format
stor tavelcollage kvadratiska tavlor
stor tavelcollage kvadratiska tavlor
hänga tavlor tavellist
hänga tavlor tavellist

Foto: Nina Holst, Stylizimo

tavelvägg i trappan
tavelvägg i trappan
stor fotovägg med olika tavlor
stor fotovägg med olika tavlor
tavelhyllor vardagsrum flera tavellist med tavlor
tavelhyllor vardagsrum flera tavellist med tavlor
stor och vacker svartvitt tavelvägg med många små tavlor
stor och vacker svartvitt tavelvägg med många små tavlor
tavlor och posters i olika storlekar
tavlor och posters i olika storlekar
först tavlor på golvet sen på väggen
först tavlor på golvet sen på väggen

Bildkälla -Pinterest

Tavlor och prints…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.